phone icon

Linia Verde

+373 22 229-960
MENU
Inapoi

Circa 30 de instituții publice din Bălți se reconectează în această perioadă la sistemul centralizat de termoficare

9 septembrie, 2022

Spitalul din Bălți, Centrul de transfuzie a sângelui și alte peste 20 de instituții publice din municipul Bălți sunt în proces de reconectare la sistemul centralizat de termoficare, după o pauză de 20 de ani. Asta urmare a unei decizii a Guvernului de a folosi eficient resursele energetice. În contextul creșterii tarifelor la gaze, cea mai optimă soluție de încălzire pe perioada rece a anului este arderea prin cogenerare a lor, pentru a produce căldură și electricitate totodată, a explicat directorul interimar al CET Nord, Marian Brânză, jurnaliștilor din media locală și națională care au vizitat joi, 8 septembrie, șantierul din preajma spitalului.

Turul de presă de la Bălți, desfășurat la inițiativa Agenției Proprietății Publice, a cuprins și Arhiva municipală, unde anul trecut CET Nord a instalat un punct termic individual, iar recent a fost trasă și rețeaua de încălzire. Angajații arhivei nu vor mai îngheța în încăperi iarna, iar documentele se vor păstra în condiții adecvate, fără pericolul de a prinde mucegai, a spus Angela Borodina, directoarea arhivei. „Noi ne-am mutat în această clădire trei ani în urmă. Până acum ne încălzeam cu condiționere. Sistemul de încălzire era din 1962 și era așa de vechi și cu deficiențe că ne temeam să-l utilizăm. Preconizăm să avem o reducere a costurilor de 50%”, a adăugat Angela Borodina.

Conducerea Agenției Proprietății Publice și jurnaliștii au mai vizitat două blocuri de locuit în care a fost instalat în ultimii ani sistemul de încălzire pe orizontală, cu puncte termice individuale și panouri de reglare a căldurii și apei calde la fiecare etaj. Locatarii au povestit că au avut facturi la agentul termic cu 40% mai mici. În prezent în municipiul Bălți există șase blocuri cu sistem de termoficare pe orizontală, la alte trei lucrările de schimbare a vechii rețele tradiționale, pe verticală, sunt în toi. În următorii ani, cu ajutorul unui credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ar urma să treacă la sistemul nou circa 2/3 din clădirile rezidențiale, a precizat directorul interimar al CET Nord, Marian Brânză.

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a spus că Guvernul urmărește scopul de a diminua costurile consumatorilor la energia termică și a consolida, totodată, infrastructura energetică, pentru a oferi un serviciu stabil și de calitate. „Ne bucurăm de faptul că CET Nord a dat dovadă de inițiativă și viziune pentru a restabili livrarea apei cade, după aproape 30 de ani, și a dezvolta potențialul de reconectare și modernizare a sistemul centralizat de termoficare. În același timp întreprinderea revine la o stabilitate financiară, după ce a reușit cu ajutorul fondurilor europene să stingă datoriile istorice”, a menționat Eugeniu Cozonac.

Foto: Cancelaria de Stat/ Dan Guțu