phone icon

Linia Verde

+373 22 229 960
MENU
Inapoi

La 23 februarie, Ghenadie Țepordei, director general al Agenției Proprietății Publice, a participat la inaugurarea primei Centrale Termice pe Biomasă integrată în SACET Chișinău

23 februarie, 2021

La eveniment au participat administrația Termoelectrica și partenerii proiectului, printre care și oficiali înalți: Excelența sa Steven Fisher -  Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova și Gary Davies, Însărcinat cu afaceri și Consul al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Mihail Lupașcu - secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ilie Ceban -  viceprimar al mun. Chișinău, academicianul Boris Gaină, Academia de Științe a Moldovei și Vadim Iațchevici - șef direcție, direcția proiecte inovaționale, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare.

„Pe lângă producerea tradițională de agent termic, întreprinderea s-a angajat, pentru prima dată, să implementeze o alternativă în acest sens şi să deschidă o centrală pe biomasă din surse regenerabile. Acesta este un fapt esențial pentru securitatea energetică a țării şi consolidarea efortului pe termen lung în diminuarea efectelor nocive ale schimbărilor climatice”, a declarat la inaugurarea centralei Veaceslav Eni, directorul general al SA „Termoelectrica”.

Ghenadie Țepordei, director general al Agenției Proprietății Publice, a remarcat că ”acest proiect se integrează în politicile statului privind diversificarea surselor de energie utilizate, în beneficiul consumatorilor, iar aplicarea acestuia la scară largă va permite dezvoltarea unui întreg sector al economiei, cu noi locuri de muncă, un sector care va contribui la transformarea cetățeniilor acestei țări din consumatori în producători de energie”.

Centrala a fost construită în cadrul proiectului „Integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată”, desfășurat în parteneriat cu Institutul de  Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP) și cofinanțat din Bugetul de Stat, prin intermediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare. Ea a fost amplasată la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei.

Costul primei Centrale termice pe biomasă integrată în SACET Chișinău se estimează la 1,7 milioane de lei, mare parte din sumă fiind alocată de SA „Termoelectrica”. În prezent, întreprinderea deserveşte peste 500 de mii de consumatori.