phone icon

Linia Verde

+373 22 229 960
MENU
Inapoi

Mesajul directorului Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție

9 decembrie, 2020

În simbolistica Organizației Națiunilor Unite, data de 9 Decembrie marchează în fiecare an Ziua Internațională Anticorupție, având ca principal deziderat promovarea integrității, eticii și transparenței.

Faptul că cel mai înalt for internațional aduce în atenție, anual, problematica prevenirii și combaterii corupției este dovada certă a conștientizării pericolului reprezentat la nivel global și semnifică, în același timp, nevoia de solidarizare a tuturor forțelor responsabile împotriva acestui flagel.

Corupția slăbește statul, erodează instituțiile și generează un regres al societății, în ansamblul său. Acest flagel subminează democrația și statul de drept, conduce la încălcări ale drepturilor omului, susține rețele de criminalitate organizată, distorsionează piețe și, în final, scade calitatea vieții cetățenilor.

În societate, pe termen lung, lupta anticorupție este direct legată de dezvoltarea unei puternice culturi democratice. Schimbarea comportamentelor individuale, luarea de poziții ferme împotriva corupției și nedreptății, solicitarea unei mai mari transparențe a instituțiilor, toate acestea sunt modalități prin care fiecare cetățean se poate implica și determina o schimbare în bine la nivelul întregii comunități.

Informarea tinerilor despre ce înseamnă corupția, despre efectele sale și combaterea acestui fenomen reprezintă, de asemenea, o asigurare pentru generațiile viitoare că țara în care trăiesc va fi una cu un grad ridicat de intoleranță față de corupție.

Pentru a stopa practicile corupte în societățile contemporane sunt necesare mecanisme instituționale și sociale complexe de prevenție și sancționare, astfel încât eficiența instituțiilor în realizarea interesului public și buna funcționare a statului de drept să fie garantate.

Conștientizăm că prevenirea și combaterea corupției la toate nivelurile reprezintă o premisă fundamentală pentru consolidarea mecanismelor democratice, încrederea în actul de justiție, aprecierea corectă a valorilor sociale și, mai ales, pentru o funcționare adecvată a instituțiilor statului.

Acest proces este însă unul continuu, care implică un efort de a schimba mentalități, consecvență și un set de principii de neclintit. Cinstea, corectitudinea, adevărul, empatia sunt valori care se regăsesc tot mai mult în societatea noastră, iar reacția societății civile atunci când aceste valori au fost călcate în picioare trebuie să fie pe măsură.

Într-un stat de drept respectarea legii și corectitudinea sunt regulă. Îmi doresc ca aceste deziderate să rămână vii, pentru că pe temelia lor clădim împreună o țară mai bună. Printr-un efort comun, prin toleranță zero față de orice act de corupție și prin păstrarea angajamentului civic admirabil vom putea construi o țară pe care ne-o dorim cu toții!

Cu respect,                             

Ghenadie Țepordei directorul Agenției Proprietății Publice