phone icon

Linia Verde

+373 22 229 960
MENU
Inapoi

Ședință în cadrul Primăriei Chișinău în vederea amenajării parcărilor inteligente

17 septembrie, 2020

La 16 septembrie, edilul capitalei Ion Ceban, a organizat o ședință în cadrul Primăriei Chișinău, axată pe identificarea unor soluții ce ar rezolva problema parcărilor auto în urbă.

La ședință a participat, Ghenadie Țepordei director general al Agenției Proprietății Publice, Viorel Bostan rectorul Universității Tehnice din Moldova, Dinu Țurcanu prorector informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare UTM și Ilie Ceban, viceprimar pentru probleme juridice.

Primarul a menționat că una dintre cauzele frecventelor congestii de trafic în diferite zone ale orașului este deplasarea lentă sau staționarea autovehiculelor pentru căutarea unui loc de parcare sau în așteptarea eliberării unui loc ocupat. Efectul acestor situații asupra aglomerării traficului în zonele centrale, și cu străzi înguste, este semnificativ. Prin urmare problema lipsei parcărilor se acutizează de la o zi la alta. Soluționarea acesteia necesită implicarea diferitor instituții publice dar și științifice.

În continuare discuțiile s-au axat pe subiecte de fluidizare a traficului în municipalitate și crearea unei tehnologii de parcare inteligentă.  Tehnologia de parcare inteligentă va face mai ușor pentru șoferi să găsească și să plătească o parcare auto pe stradă, permițându-le totodată la limita maximă a timpului de parcare de la distanță.

Viorel Bostan, rector, dar şi Dinu Turcanu, prorector UTM, au venit cu un mesaj de mulţumire ca semn de apreciere și implicare în proiect, dar și în relaţiile de colaborare existente pînă la acest moment. Universitatea Tehnică din Moldova este gata să ofere personalul științific necesar pentru a duce la bun sfârșit această inițiativă.

Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău,  a declarat că problema parcărilor în capitală poate fi soluționată prin crearea parcărilor inteligente. Datorită unor programe, orice șofer are posibilitatea de a vizualiza locurile de parcare disponibile, astfel încât își poate optimiza traseul (și implicit și consumul de combustibil) către cel mai apropiat loc de parcare disponibil.

Ghenadie Țepordei director general al Agenției Proprietății Publice menționat că instituția care o reprezintă este mereu deschisă pentru a contribui la implementarea diferitor proiecte ce au drept scop crearea unui confort mai mare atât pentru locuitorii capitalei cât și pentru oaspeții acesteia.

Între timp, municipalitatea identifică adrese, dar și eventuale parteneriate, pentru a asigura locuri de parcare, începând cu zona centrală.