phone icon

Linia Verde

+373 22 229 960
MENU
Inapoi

Agenția Proprietății Publice optează pentru asigurarea unui management eficient al riscurilor de fraudă și corupție

17 iunie, 2021

Colaboratorii Agenției Proprietății Publice au participat la seminarul de instruire cu tema: ,,Managementul riscurilor instituționale de corupție, organizat de Centrul Național Anticorupție.

În cadrul seminarului, reprezentanta CNA, Tatiana Mostovei, șefa Direcției de prevenire a actelor de corupție, s-a referit la managementul riscurilor instituționale de corupție, subliniind aspectele importante ce țin de prevenirea fraudelor și manifestărilor de corupție în activitatea unei entități publice, precum și de asigurare a unui climat de integritate instituțională și profesională prin evaluarea vulnerabilităților și măsurilor anticorupție implementate.

Pe parcursul ședinței de informare, au fost menționați cei mai frecvenți factori de risc identificați: cadrul normativ lacunar, proceduri legale netransparente, mecanisme de control ineficiente etc. Au fost reliefate momente ce țin de activitățile vulnerabile: competențe decizionale exclusive, gestionarea fondurilor externe ale programelor, recrutarea personalului, achiziționarea bunurilor etc.

Totodată, s-au făcut referințe la tipologia factorilor de risc, cauzele generatoare de riscuri, etapele procesului de management al riscurilor instituționale de corupție, fiind oferite recomandări pentru anticiparea cazurilor de corupție etc.

În același context, reprezentanta CNA a reiterat necesitatea implicării entităților publice în elaborarea și implementarea  unei politici adecvate privind funcțiile sensibile, care prezintă riscuri semnificative de delapidare/fraudă/corupție, posturi cu atribuții de control și efectuează activități în relații directe cu cetățeanul ori agentul economic.

Agenția Proprietății Publice salută inițiativa CNA de desfășurare a activităților de educaţie anticorupţie, acestea având scopul de a dezvolta și fundamenta cunoștințele teoretice și practice ale funcționarilor publici în vederea aplicării corecte a mecanismelor de integritate şi promovării intoleranţei faţă de fenomenul corupţiei.